TOP LISTA NADREALISTA:
1. SEZONA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
2. SEZONA: 1 2 3 4 5 6 7
3. SEZONA: 1 2 3 4 5 6 7
NOVI NADREALISTI:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

O SERIJI

TOP LISTA NADREALISTA

Top Lista Nadrealista (TLN) je sarajevska humoristička serija koja se prikazivala tokom 1980ih i 90ih godina. Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu prikazujući političku i društvenu satiru. Bila izuzetno popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Kako je sve počelo...

Nekoliko glumaca iz ove ekipe imalo je još davne 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus", svojih pet minuta rezervisanih za mlade, kojih su pretvorili u prekonoćnu senzaciju.

Dve godine kasnije osnivaju se bendovi koji su predstavljali okosnicu antipokreta u zemlji u to vreme: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka.

Vođe ovog pokreta, oslonjenog na pank (prva, daleka veza sa "Pajtonovcima" koji su u Engleskoj posijali sjeme panka), bili su Nenad Janković (dr Nele Karajlic), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Sejo Sexon, Branko Đurić i Zenit Đozić.

Nakon velikoh uspega prvog albuma Zabranjenog pušenja " Das is Valter", cela ekipa "Top Liste Nadrealista" konačno dobija priliku da snimi svoju seriju. Sličnost sa "Pajtonovcima" je očigledna, ali je jednako očita i želja da se pokaže lokalni duh.

 Serija je postala legendarna kako u BiH, tako i u celog Jugoslaviji, pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek nakon četiri godine, koja je takođe tobila jako veliku pažnju gledalaca, dok je treći deo sniman već ratne 1991. godine, i bio je nešto slabiji po gledanosti zbog situacije u zemlji. Specijalna epizoda za Novu 1992. godinu je i posljednja koju su "Nadrealisti" snimili zajedno.

Početkom rata u BiH, Nele se preselio u Beograd, Đuro u Sloveniju, dok je Zenit ostao u Sarajevu i čak i tokom rata snimao "Top listu Nadrealista", koja je doživela uspeh u Bosni i Hercegovini.

Nadreality show je nastavak "Top Lista Nadrealista" u 21. veku. Novu ekipu sastavio je Zenit Đozić-Zena sa Elvisom J. Kurtovićem. U novom serijalu TLN se bavi posleratnom BiH i BiH u 21. vijeku. Vlasnici licence za Nadreality koji je među najgledanijim serijalima u regionu, imaju Federalna televizija (FTV) u Bosni i Hercegovini i RTL Televizija u Hrvatskoj.